Gränsvallen/Kuben
9 september 2023
15:00

Referat: Haparanda FF - Ohtana/Pajala FF

På Gränsvallen spelar Haparanda FF och Ohtana/Aapua 1-1 (0-0). OPFF inleder bra och är det spelförande laget första kvarten, bästa läget är en frispark från Petri Ritatörmä som Danne Mäki är nära att kunna styra in. HFF tar sedan allt mer över halvleken och har i den 22:a minuten ett bra skott som Felle räddar till hörna. På hörnan kommer HFF till ett närskott som Felle gör en fotparad på innan bollen rensas bort. Några minuter senare är Haparanda framme igen där Felle gör en blixtrande räddning. Ohtana/Pajala kommer med kvarten kvar i ett fint anfall där Danne Mäkis direktskott smiter utanför krysset. Happis fortsätter trycka på och Felle tvingas till två riktigt bra räddningar innan domarens pipa ljuder för paus. 0-0 i en halvlek där HFF varit det bättre laget och även skapat flest bra målchanser.

Andra halvlek är sju minuter gammal när en boll kommer in i OA:s straffområde där vi inte får undan bollen utan HFF:s Pedram Moradabasi kan panga upp bollen i nättaket förbi en maktlös Felix Pekkari till hemmaledning 1-0. HFF är sedan nära att öka på ledningen när man kommer fri mot Felle, chippar bollen över en kastande Felle men en alert Elias Ylipää hinner fram och spelar bort bollen. Strax efter har HFF ytterligare ett bra läge som Felle klarar. Ohtana/Pajala som har haft svårt att skapa chanser börjar dock äta in sig i matchen och i den 77:e minuten kommer en boll in mot Petri Ritatörmä inne i offensivt straffområde, snabb skarv av Petri där bollen hittar Danne Mäki som vräker sig fram och sätter lädret intill målvaktens högra stolpe till 1-1. Efter kvitteringen ökar irritationen mellan spelarna och slutkvarten blir väldigt tjafsig. HFF har en sista målchans i den 86:e minuten då Danne Mäki blir en räddande ängel när han får undan en boll som är på väg i nät genom att bli kvar vid ena stolpen och styra bollen till hörna. HFF får två utvisningar i slutskedet och OP har matchens sista läge när man kommer till skott från 7-8 meter men HFF:s Joonas Myllylä kastar sig och blockerar skottet. Efter 94 minuter kommer slutsignalen och matchen slutar 1-1.

Sett över hela matchen är Haparanda närmare segern än vad OPFF är. Ett tag var det HFF mot omöjlige Felix Pekkari som idag gjorde fler kvalificerade räddningar än han gjort på hela säsongen. I OPFF går plussen till Felle som var otroligt bra i målet. I backlinjen var Petteri Pellikka helt fenomenal, plus också till Liam Alldén. På mittfältet går plussen till Nisse Kenttä och Anders Gramner och offensivt var Daniel Mäki ständigt på språng. I HFF går plussen till backlinjens Johan Waltari och säkert spelande vänsterbacken Joonas Myllylä. På mittfältet plussar vi för Eemil Saloniemi och Juho-Teppo Berg. Offensivt var Elias Lantto ett orosmoment med sin snabbhet. Domartrion med Keijo Hyvärinen hade bra kontroll större delen av matchen, men sista kvartens tjafs mellan spelarna och även mot domaren gjorde att annars lugne Keijo också tappade humöret några gånger. Som helhet var domsluten korrekta enligt OPFF-supportrarna, dock hade HFF-lägret en annan åsikt.

HFF - OPFF: Hörnor: 6-3, Avslut på mål: 12-2, Gula kort: 5-2, Röda kort: 2-0